Valokuvaus ahdistaa heti, kun kuulen siitä. En koskaan onnistu kuvissa. Hymyni näyttää joko irvistykseltä tai jäykältä viivalta, koska en halua näyttää hampaitani. Naamani punottaa, enkä tiedä mihin katsoisin. En ainakaan kameraan. Kädet hikoavat, eikä minulla ole aavistustakaan, mitä niillä pitäisi tehdä.

Kovin harvoin kameran eteen astelee ihminen, joka nauttii kuvattavana olemisesta eikä jännitä kameraa. Vaikka itse kuvaan erityisesti muotokuvia, olen kamalin mahdollinen kuvattava. Vaivaannun heti, jos en tiedä, mitä kuvaaja haluaa minun tekevän ja olen lopputuloksen suhteen hirvittävän itsekriittinen. Olen pyrkinyt vuosien mittaan olemaan armollisempi katsoja – näkemään itseni lempeämmin. Samaan kehotan kaikkia muitakin. Katso itseäsi kuin katsoisit parasta ystävääsi. 

Vaikka lempeys itseä kohtaan on tärkeää, ei se tarkoita, että kuvassa näkyvää jäykkää hymyä tai ruttuista paitaa tarvitsee rakastaa. Kun palkkaa ammattikuvaajan ottamaan kuvia, on oikeus odottaa, että lopputulos on kaunis ja vaikuttava. Hyvä valokuvaaja ohjeistaa huolella ja luo kuvauksiin turvallisen ilmapiirin. 

Voit myös itse vaikuttaa siihen, miten muotokuvaus onnistuu. Tässä kymmenen hyväksi havaittua vinkkiä, joita voit hyödyntää myös kotona valokuvatessasi. 

10 vinkkiä muotokuvaukseen

  1. Muista hengittää. Yllättävän moni pidättää hengitystään kuvassa. 

  2. Pysy pienessä liikkeessä koko ajan, ettet jäykisty. Voit silittää käsivarttasi, käännellä ja taivutella päätäsi tai pyöritellä hartioitasi. Liike voi olla aivan pientä. Se tekee silti ison eron kuvaan. 

  3. Uskalla katsoa välillä suoraan kameraan, edes pienen hetken ajan. 

  4. Tarkenna katseesi. Jos tuijotat tyhjyyteen, se myös näkyy. Katseen tarkentamisessa auttaa se, että otat kiintopisteen, jota katsot (vaikka kuvaajan otsa). Voit myös valita turva-ajatuksen: lempipaikkasi, ihanan kesämuiston, rakkaan ihmisen… Ajatuksesi välittyy silmistäsi kuvaan. 

  5. Uskalla hymyillä. Moni häpeää hampaitaan, hymyään tai nauruaan, minkä takia yrittää olla hymyilemättä kuvassa. Pahimmillaan hymyn pidättely vetää suupielet alaspäin, kun henkilö oikein kovasti yrittää estää itseään hymyilemästä tai nauramasta. Hampaat paljastava hymy ei ole onnistuneen kuvan edellytys. Ajatus hymystä, pieni hymynkare, sen sijaan on paras kasvojen kohotus. 

  6. Seiso viistosti kohti kameraa. Voit seistä sivuttain ja kääntää lantiosta ylävartalosi kohti kameraa. Tämä asento toimii sekä miehille että naisille. 

  7. Pidä kädet irti vartalosta, niin ei tarvitse murehtia alleja. 

  8. Miesten kannattaa usein taivuttaa itsensä lantiosta hieman etukenoon. 

  9. Nosta leukasi ylös. Usein tekee mieli painaa leuka alas, mutta kauniimman leukalinjan muotokuvaan saa nostamalla leukaa hieman ylös.  

  10. Pyydä ohjeita, jos olet epävarma tai sinulla on epämukava olo. Ammattitaitoinen valokuvaaja osaa löytää parhaat kuvakulmasi. 

 

Lue, kuinka valita vaatteet valokuvaukseen. 

Varaa valokuvaus