Mitä hääpäivän valokuvauksesta on hyvä tietää?

Hääkuvaukseen kohdistuu yleensä enemmän odotuksia kuin muihin valokuvauksiin. Päivän hetket ovat ainutlaatuisia ja silmänräpäyksessä ohi. Sen takia huolellinen valmistautuminen ja suunnittelu on aina tarpeen. Itse aloitan hääpäivän suunnittelun keskustelemalla hääparin kanssa heidän toiveistaan ja samalla sovimme kuvauksen raamit: sisällön, keston ja hinnan. 

Hääkuvaus pitää suunnitella hääpaikalla

Ennen hääpäivää vierailen aina kuvauspaikassa ja teen kuvaussuunnitelman itse hääpäivälle. Suunnittelen aina 5–10 erilaista kuvaustaustaa, jotta potretteja saadaan mahdollisimman laaja skaala. Otan suunnittelussa huomioon auringonvalon suunnan, koska suorassa auringonpaisteessa ei ole mahdollista kuvata, ja sään tuomat rajoitukset. Myös sadekelille on aina oltava varasuunnitelma. Yleensä luontevin tilaisuus kuvauspaikkojen etsimiseen on häitä edeltävänä päivänä, jolloin hääpaikan kiertäminen on mahdollista yhdessä hääparin kanssa. Samalla voidaan sopia yksityiskohdista ja käydä läpi päivän aikataulu. 

Hääpäivän aikataulu

Joskus kuvaus aloitetaan hääparin valmistautumisesta, joskus ensimmäisestä kohtaamisesta. Suosittelen, että ensimmäiset potretit otetaan ennen vihkimistä, kun meikki ja hiukset ovat vielä parhaimmillaan. Silloin on mahdollista tallentaa kameraan first-look, eli parin ensi kohtaaminen, jossa harvoin vältytään kyyneliltä. Kuvaus on yleensä ihana ja rauhallinen kahdenkeskinen hetki ennen päivän käynnistymistä. 

Ennen vihkimistä tutustun aina vihkipaikkaan. Mikäli kyseessä on kirkko, seremonian aikana liikkumisesta ja kuvauspaikoista on hyvä sopia etukäteen papin kanssa, jotta kaikille on selvää, mitä seremonian aikana tapahtuu. 

Perinteisesti muotokuvia on tavattu ottaa vihkimisen ja juhlan välissä, mutta itse pidän sitä huonoimpana mahdollisena ajankohtana. Usein vieraat ovat tässä vaiheessa nälissään ja olisi tärkeää päästä syömään. Lisäksi iltapäivän valo ei yleensä sovellu kuvauksiin. Aurinko paistaa vielä liian korkealta. Loput potretit kannattaa siksi ottaa auringonlaskun aikaan. Maisemasta riippuen ilta-aurinko häviää näkyvistä eri aikoihin. Tämänkin takia käyn aina tarkistamassa kuvauspaikkojen valaistuksen etukäteen samaan kellonaikaan kuin potretit hääpäivänä otetaan.

Oikea valaistus takaa onnistuneet hääkuvat

Hääjuhlaa vietetään yleensä sisätilassa, jossa valaistuksena on keinovalo luonnonvalon sijaan. Led-valot ja videotykit aiheuttavat välillä haasteita: valo väreilee ja aiheuttaa häiriötä kuviin. Tätä voidaan kameran asetuksilla minimoida, mutta istumajärjestyksen suunnittelussa kannattaa mahdollisuuksien mukaan miettiä myös valon suuntaa. Hääparia kuvataan todella paljon, kun he istuvat omassa pöydässään. Siksi on hyvä miettiä, voiko hääparin pöydän sijoittaa jonnekin luonnonvalon läheisyyteen. Ainakaan siihen pimeimpään sisänurkkaan en hääparia sijoittaisi. Suunnittelutapaaminen häitä edeltävänä iltana mahdollistaa myös valaistuksen pohtimisen yhdessä kuvaajan kanssa. 

Kun potretteja otetaan illalla, aikataulusta on pidettävä kiinni. Häissä on enemmän sääntö kuin poikkeus, että aikataulu pettää. Iltakuvauksissa auringonlasku asettaa takarajan kuvaukselle – valo yksinkertaisesti loppuu tietyn ajan jälkeen. Siksi hääparin kannattaa henkisesti varautua siihen, että ohjelman aikataulua muutetaan tarvittaessa, jotta kuvaus saadaan toteutettua valon ollessa parhaimmillaan. Ohjenuorana sanoisin, että potretteihin kannattaa varata 30 minuuttia ennen vihkimistä, 30 minuuttia illalla ja ryhmäkuviin tarvitaan n. 20 minuuttia bestmanien, kaasojen ja perheiden kanssa. Todellisuus kuitenkin elää. Tämänkin artikkelin kuvat otettiin itse asiassa 8 minuutissa ennen vihkimistä ja 15 min + 15 min illalla. Viime kädessä kuvaaja joustaa aina ja keksii toisen suunnitelman lennosta.

Hääkuvaaja ohjeistaa ja neuvoo

Itse kuvausta ei tarvitse jännittää. Kuvaajana saan eniten kiitosta siitä, että en koskaan jätä kuvattavia yksin jännittämään, mitä pitäisi tehdä. Annan selvät ohjeet ja asennot. Tavoitteena on, että te voitte hääparina rentoutua ja keskittyä toisiinne – antaa hetkeksi ohjat jonkun toisen käsiin. Hääkuvaukset ovat sitä paitsi aina ihanan täynnä rakkautta. Ohjelmassa on suutelua, silittelyä ja läheisyyttä. Pieni rauhallinen hetki häähumun keskellä. 

 

Rakastan perhekuvauksia, sillä niissä lapset näkyvät sellaisina kuin he elävät ja sykkivät. Perhekuvauksessa aika tosiaan kulkee pikakelauksella, eikä liike pysähdy koskaan. Kuvaus kannattaa järjestää ulos ja suunnitella lasten ikätason mukaan. Vauvan kanssa istutaan, halitaan ja sylitellään. Taaperon pitää saada touhuta ja olla liikkeessä koko (siis koko) ajan. Ovelilla huijauksella touhukas taapero jaksaa ehkä olla paikoillaan noin viisi sekuntia. Isompien lasten kanssa yhteinen tekeminen kuvauksissa on tärkeää, koska lapset osaavat jo jännittää kameraa, jolloin hymystä tulee helposti luonnoton ja ilmeestä jäykkä. Liike vapauttaa ja tuo esiin lasten oman luonteen. 

Perhekuvauksen suunnittelu

Kuvaajana minä suunnittelen lähtötilanteen, mutta kuvauksissa etenen lasten ehdoilla ja heidän ideoidensa mukana. Kun kuvauksesta tulee lapsille leikki, johon se saavat osallistua ja jossa heidän ideoitaan kuunnellaan, lapsi vapautuu ja on oma itsensä. Kuvaajan kanssa voi leikkiä piilosta, salapoliisia, tehdä juoksukisoja kohti kameraa ja seikkailla viidakossa. Yleensä en näytä kesken kuvauksien kamerasta kuvia, mutta lasten kohdalla teen poikkeuksen. Katsomme yhdessä, mitä hassua kameraan on jo tullut ja annan lasten usein kuvata pari otosta myös itse. 

Kuvaukset kannattaa järjestää perheelle tutussa paikassa, vaikka sellaisessa, jossa on vietetty yhdessä paljon aikaa. Kuvaajana tutustun aina etukäteen kohteeseen. Käyn samaan kellonaikaan tarkastamassa valoitusolosuhteet, auringon sijainnin ja mahdolliset taustat kuville. Perhekuvaukseen suunnittelen yleensä 5–8 erilaista taustaa kuvauskohteessa, jotta kuviin saadaan paljon vaihtelua.

Perhekuvaukseen varataan aina 1,5 h kuvaus, jotta aika riittää vaipanvaihtoon ja vessataukoihin, sotkeentuneisiin vaatteisiin ja vaatteiden vaihtoon. Monesti pieni lepotauko voi olla paikallaan, ettei hymy vaihdu irvistykseksi tai meno ja meininki ylikierroksiksi.  Perhekuvauksessa kuvia otetaan yhdessä ja erikseen. Myös perheen lemmikki on oiva lisä kuviin. 

Perhekuvauksen muistilista: 

  • vaihtovaatteet (sekä itselle että lapsille)
  • eväät (Niin hyvät herkut, että varmasti kelpaavat!)
  • juotavaa
  • kosteuspyyhkeitä
  • hiusharja
  • lempilelu (taaperoille)

 

Vinkkejä perhekuvaukseen

Ennen jokaista kuvausta suunnittelen sarjan asetelmia ja asentoja, joissa haluan kuvata. Ne toimivat itselleni muistilistana läpi kuvauksen ja toisaalta valmiin suunnitelman avulla on helppo ohjata kuvattavia. Yhden tai kahden ihmisen kohdalla toteutan tätä suunnitelmaa yleensä aika tarkasti. Perhekuvauksissa on usein niin paljon ihmisiä, että tilanteen mukana eläminen on usein tarkkaa asetelmaa tärkeämpää. Ei hätää: ohjaan teitä poseerauksissa ja liikkumisessa läpi kuvauksen. Ilmeisiin ja katseiden suuntaan annan kuitenkin kolme yksinkertaista neuvoa, jotka kannattaa pitää mielessä läpi kuvauksen: 

  1. Katsokaa toisianne ja lapsianne, älkää suoraan kameraan, ellei kuvaaja erityisesti pyydä. Silloin kuva vaikuttaa perheenne yhteiseltä hetkeltä, ei poseeraukselta. 
  1. Kun katsotte lapsianne, älkää painako leukaa kohti kaulaa. Siitä saa itselleen kaksoisleuan.
  1. Puhukaa mahdollisimman vähän. Mitä enemmän puhutte lapsellenne, sitä vähemmän käyttökelpoisia kuvia saamme. Puhe ja syöminen ovat kuvissa sama asia – kumpikaan ei näytä hyvältä.  

 

 

Perhekuvauksesta jää ihana muisto talteen! Lasten kasvu on jokaisen vanhemman itkun ja ilon aihe. Tuntuu, että aika on jaettu veitsellä leikaten kahteen osaan: aikaan ennen lapsia ja aikaan lasten syntymän jälkeen. Jälkimmäinen kulkee niin kovalla pikakelauksella, että ajan hupenemista on lähes mahdotonta käsittää. Kuvaan omia lapsiani paljon, koska huomaan muuten unohtavani kehitysvaiheet, ilmeet, eleet ja hassuttelut. Lapsen nuorempia versioita on vaikea painaa elävästi mieleensä. Lapsi on aina niin intensiivisesti tässä hetkessä. Onneksi kuvien kautta voimme palata ajassa taaksepäin. Vaikka kuvat yleensä otetaan vanhempien aloitteesta, lapset itse asiassa rakastavat katsoa niitä eniten.

 

 

Vieraskynä: Hanna Shkurov

Hanna Shkurovilla on yli 10 vuoden kokemus yritysviestinnästä ja tällä hetkellä hän työskentelee projektipäällikkönä ja viestintäkonsulttina pohjoismaisessa digitoimistossa.

 

Henkilökuvalla on väliä sekä yrityksille että sen työntekijöille

Monesta yrittäjästä oman kuvan laittaminen verkkosivuille voi tuntua vaikealta ja epäolennaiselta. Asiakkaathan ovat kiinnostuneita tuotteistani, eivät minusta – vai ovatko sittenkin? Etenkin pienillä yrityksillä yrittäjän persoona on osa yrityksen tarinaa ja voi tehdä yrityksestä uskottavamman ja helposti lähestyttävämmän. Lisäksi yritys jää paremmin mieleen, kun sen tarinassa on ripaus henkilökohtaisuutta. Ammattimaisesti otettu kuva kertoo myös asiantuntemuksesta ja siitä, että asiakasviestintään ja brändiin halutaan panostaa.

Hyvien henkilökuvien ottaminen on tärkeää myös suurille yrityksille. Erityisesti henkilöt, jotka ovat paljon eri sidosryhmien ja asiakkaiden kanssa tekemisissä kannattaa kuvata verkkosivuille. Tällöin on tärkeää varmistaa, että kuvien tunnelma on linjassa myös yrityksen arvojen ja toiminnan kanssa. Laadukkaita kuvia on syytä hyödyntää yrityksen kaikissa ulkoisissa kanavissa. Verkkosivuston lisäksi kanaviin kuuluu usein niin sosiaalisen meidan kanavia, uutiskirjeitä, appeja kuin painotuotteitakin.

Sanotaan että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, ja siksi henkilökuvien merkitystä ei voi vähätellä. Yhä useampi haluaa panostaa henkilöbrändiinsä ja antaa itsestään ammattimaisen ja samalla persoonallisen kuvan vaikkapa LinkedIn-profiilissa. Sosiaalisessa mediassa henkilökuvat ovat yleensä tykätyimpiä. Siellä profiilikuvan puuttuminen kokonaan viestii aina jostakin ja voi pahimmillaan antaa epäluotettavan vaikutelman.

Valokuvaajan valintaan kannattaa panostaa. Parhaan kuvan valokuvaajien kuvaustyylistä ja tunnelmasta saa käymällä läpi heidän portfolionsa. Myös yrityksen budjetti valokuvaukselle tulee ottaa huomioon – kokeneiden ja suosittujen  valokuvaajien palvelut ovat usein arvokkaampia. Toisaalta intohimoisesti työhönsä suhtautuva aloitteleva valokuvaaja voi onnistua yhtä hyvin, varsinkin jos tunnelma ja tyyli osuvat kohdalleen. Valokuvaajalla on myös tärkeä rooli kuvattavan ohjaamisessa sekä rennon tunnelman aikaansaamisessa. Siksi valokuvaaja on hyvä ensin tavata tai vähintäänkin haastatella.

Jos yritys ei tarjoa mahdollisuutta uusia henkilökuvia tai kuva ei muuten miellytä, voi sen hankkia myös itse. Näin kuvan saa otettua mieleisessä paikassa tai maisemissa ja tunnelmaan voi vaikuttaa enemmän. Millainen kuva kertoo juuri omasta persoonastasi ja ammatistasi? 

 

 

 

 

 

Valokuvaus ahdistaa heti, kun kuulen siitä. En koskaan onnistu kuvissa. Hymyni näyttää joko irvistykseltä tai jäykältä viivalta, koska en halua näyttää hampaitani. Naamani punottaa, enkä tiedä mihin katsoisin. En ainakaan kameraan. Kädet hikoavat, eikä minulla ole aavistustakaan, mitä niillä pitäisi tehdä.

Kovin harvoin kameran eteen astelee ihminen, joka nauttii kuvattavana olemisesta eikä jännitä kameraa. Vaikka itse kuvaan erityisesti muotokuvia, olen kamalin mahdollinen kuvattava. Vaivaannun heti, jos en tiedä, mitä kuvaaja haluaa minun tekevän ja olen lopputuloksen suhteen hirvittävän itsekriittinen. Olen pyrkinyt vuosien mittaan olemaan armollisempi katsoja – näkemään itseni lempeämmin. Samaan kehotan kaikkia muitakin. Katso itseäsi kuin katsoisit parasta ystävääsi. 

Vaikka lempeys itseä kohtaan on tärkeää, ei se tarkoita, että kuvassa näkyvää jäykkää hymyä tai ruttuista paitaa tarvitsee rakastaa. Kun palkkaa ammattikuvaajan ottamaan kuvia, on oikeus odottaa, että lopputulos on kaunis ja vaikuttava. Hyvä valokuvaaja ohjeistaa huolella ja luo kuvauksiin turvallisen ilmapiirin. 

Voit myös itse vaikuttaa siihen, miten muotokuvaus onnistuu. Tässä kymmenen hyväksi havaittua vinkkiä, joita voit hyödyntää myös kotona valokuvatessasi. 

10 vinkkiä muotokuvaukseen

  1. Muista hengittää. Yllättävän moni pidättää hengitystään kuvassa. 

  2. Pysy pienessä liikkeessä koko ajan, ettet jäykisty. Voit silittää käsivarttasi, käännellä ja taivutella päätäsi tai pyöritellä hartioitasi. Liike voi olla aivan pientä. Se tekee silti ison eron kuvaan. 

  3. Uskalla katsoa välillä suoraan kameraan, edes pienen hetken ajan. 

  4. Tarkenna katseesi. Jos tuijotat tyhjyyteen, se myös näkyy. Katseen tarkentamisessa auttaa se, että otat kiintopisteen, jota katsot (vaikka kuvaajan otsa). Voit myös valita turva-ajatuksen: lempipaikkasi, ihanan kesämuiston, rakkaan ihmisen… Ajatuksesi välittyy silmistäsi kuvaan. 

  5. Uskalla hymyillä. Moni häpeää hampaitaan, hymyään tai nauruaan, minkä takia yrittää olla hymyilemättä kuvassa. Pahimmillaan hymyn pidättely vetää suupielet alaspäin, kun henkilö oikein kovasti yrittää estää itseään hymyilemästä tai nauramasta. Hampaat paljastava hymy ei ole onnistuneen kuvan edellytys. Ajatus hymystä, pieni hymynkare, sen sijaan on paras kasvojen kohotus. 

  6. Seiso viistosti kohti kameraa. Voit seistä sivuttain ja kääntää lantiosta ylävartalosi kohti kameraa. Tämä asento toimii sekä miehille että naisille. 

  7. Pidä kädet irti vartalosta, niin ei tarvitse murehtia alleja. 

  8. Miesten kannattaa usein taivuttaa itsensä lantiosta hieman etukenoon. 

  9. Nosta leukasi ylös. Usein tekee mieli painaa leuka alas, mutta kauniimman leukalinjan muotokuvaan saa nostamalla leukaa hieman ylös.  

  10. Pyydä ohjeita, jos olet epävarma tai sinulla on epämukava olo. Ammattitaitoinen valokuvaaja osaa löytää parhaat kuvakulmasi. 

 

Lue, kuinka valita vaatteet valokuvaukseen. 

Varaa valokuvaus

 

Ulkona saa kauniit raskauskuvat vuodenajasta riippumatta. Syksyllä ruskan värit ja matalta loistava aurinko tuovat kuviin pehmeyttä ja upeat värit. Talvella kaikkialla hohtaa kuulas valo lumen ja jään toimiessa heijastavina pintoina. Keväässä on oma herkkä tunnelmansa ja kesällä vain mielikuvitus on rajana. 

Rakastan kuvata ulkona, koska kuvien tunnelma ja tarina saa enemmän ulottuvuuksia ympäröivästä maisemasta. Koen, että ulkona kuvaamalla saman kuvauksen aikana saadaan lopputulos, jossa on enemmän valinnanvaraa. Raskauskuvauksissa ulkona kuvaaminen nostaa kuitenkin myös vaikeuskerrointa. Siksi huolellinen valmistautuminen on tärkeää. 

 

Raskauskuvaus – Mikä on paras aika?

Ensimmäisenä täytyy valita oikea ajankohta. Raskausvatsan kasvu vaihtelee yksilöllisesti riippuen biologiasta ja aiempien raskauksien määrästä. Lähes aina kuvaukset kannattaa toteuttaa 25 ja 35 raskausviikon välillä. Tällöin vauvavatsa näkyy valokuvissa selkeästi, mutta kasvosi eivät ole vielä turvonneet ja jaksat liikkua paremmin kuin aivan loppuraskaudesta. Ajankohdan valinnassa kannattaa myös huomioida vuodenajan asettamat rajoitteet.

Syksyllä valo vähenee, joten kuvaukset on järjestettävä päiväasaikaan. Syyskuussa voi tavoittaa upean auringonlaskun alkuillasta, mikä kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Marraskuussa taas on mahdollista kuvata auringonnousun aikaan kahdeksan ja yhdeksän välillä aamulla. Iltakuvaukset sen sijaan eivät enää onnistu. Sää on syksyllä epävakaa, joten kannattaa sopia kaksi mahdollista kuvauspäivää. Sateella ei ole järkeä vilustuttaa itseään. 

 

Raskauskuvauksen vaatteet

Pukeutuminen ulkokuvauksiin on oma taiteenlajinsa, etenkin kun lämpötila on alle 10 astetta. Kerron yleisiä vinkkejä pukeutumiseen ja kuvaukseen valmistautumiseen aiemmassa artikkelissani. Siitä voit lukea myös, mitä kannattaa huomioida, jos kuvauksessa on mukana myös puoliso tai lapset. Tässä tekstissä keskityn asioihin, joita erityisesti raskauskuvauksessa kannattaa huomioida.

Raskauskuvauksissa mekko toimii usein parhaiten. Se näyttää vatsan kauniin muodon ja tuo pehmeyttä kuvan tunnelmaan. Mekon alta eivät myöskään näy raskaushousujen tai -legginsien vatsatuubien saumat. Mekko voi olla vartalonmyötäinen kotelomekko tai boheemimpi hulmuhelma – riippuu siitä, mitä tunnelmaa haetaan. Mekossa kannattaa kuitenkin kiristyä rintojen alta, jotta vatsan muoto pääsee oikeuksiinsa. 

Raskausaika on usein vaikea löytää itselleen mieluisia vaatteita ja oman kehon muutos voi tuntua myös hämmentävältä. Siksi raskauskuvaukseen kannattaa panostaa hankkimalla vaate, jossa tuntee itsensä kauniiksi. Se on sen arvoista. 

 

Raskauskuvaukseen valmistautuminen

Raskauskuvauksessa otetaan usein myös lähikuvia vatsasta ja käsistä. Muista siis siistiä kynnet. Moni valmistautuu kuvauksiin muuten huolella, mutta unohtaa, että käsiäkin kuvataan. Sama vinkki pätee erityisesti vastasyntyneen kuvaukseen. 

Raskauskuvaukseen voi ottaa rekvisiittaa, kuten pieniä kenkiä, pehmoleluja ja ultraäänikuvia. Itse koen, että niitä harvoin tarvitaan. Raskauskuvaus tallentaa odottajan, puolisoiden tai perheen jaetun pienen salaisuuden. Raskauskuvan taika on kuvattavien välisessä tunteessa.  

 

Lue, kuinka valita vaatteet valokuvaukseen.

Varaa raskauskuvaus.

 

 

Olen tehnyt paljon muotokuvauksia yhteistyössä eläinalan yritysten kanssa. Yhteistyökumppaneitani ovat olleet muun muassa Yliopistollinen eläinsairaala, Fortum HorsePower, Pieneläinklinikka Morelius ja WHG Equine Sport Performance. Kameran edessä on ollut kissoja, koiria, hevosia ja jopa lehmiä. 

Eläimen läsnäolo tuo pienen annoksen kaaosta, arvaamattomuutta ja edellyttää pidempää kuvausaikaa. Se on silti sen arvoista. 

Eläimen ja ihmisen kuvaaminen yhdessä 

  • rentouttaa ja rauhoittaa ihmistä
  • antaa käsille tekemistä
  • tuo luontevaa vuorovaikutusta ja liikettä valokuvaan. 

Ei ole mikään ihme, että monesti asiakkaat haluavat rakkaan lemmikin mukaan perhekuvaansa. Ammatillisissa yhteyksissä eläimen ottaminen mukaan valokuvaukseen on selvästi harvinaisempaa, elleivät eläimet liity selvästi yrityksen toimialaan. Suosittelen silti lämpimästi harkitsemaan lemmikin integroimista kuvauksiin. Koira kampaamon lattialla tai kissa toimiston ikkunalla voittaa söpöyspisteitä etenkin somessa. Vaikka eläinkuvat eivät välttämättä sovi yrityksen viestintään nettisivuilla, yritykuvauksista kertyy paljon arvokasta somemateriaalia, jota voidaan hyödyntää yrityksen digitaalisissa kanavissa. 

Vinkkejä lemmikkikuvaukseen

  • Aikaa tulee varata enemmän. Eläimet tarvitsevat enemmän taukoja kuin ihmiset, sillä niiden keskittymiskyky on lyhyempi. 
  • Eläimet stressaantuvat herkästi vieraassa tilanteessa. Kuvauspaikka kannattaa valita eläimen ehdoilla. 
  • Herkkuja pitää olla aina mukana, että motivaatio säilyy. 
  • Avustaja on lemmikkikuvauksessa lähes välttämätön. Avustaja voi pitää kiinni tarvittaessa, kantaa nameja mukana ja kiinnittää eläimen huomion itseensä, jos tarvitaan korvat pystyyn ja valpas ilme. 

Lemmikkikuvauksen kamera-asetukset

Lemmikkikuvauksissa käytän kamera-asetuksina lähtökohtaisesti vähintään suljinnopeutta 1/640 välttääkseni pehmeät ja tärähtäneet kuvat. Eläimen liike on niin nopeaa, että parhaan asennon saamiseksi sarjalaukaisija on välttämätön. Vaikka muotokuvaajat maksavat isoja summia objektiiveista, joiden aukko on alle f2, harvoin kuvaan ihmistä ja eläintä yhdessä alle f2.5 aukolla, ellen tietoisesti halua toisen näyttävän pehmeältä. Useimmiten liikun f2.5–f4.5 välillä tilanteen ja muiden olosuhteiden mukaan.

Lue lisää yrityskuvauksista  ja -palveluista

Varaa valokuvaus

 

Aina ennen valokuvausta saan saman kysymyksen: Minkälaiset vaatteet valokuvaukseen kannattaa pukea? Sopiva vaatevalinta riippuu tietysti siitä, mihin käyttöön kuvat ovat tulossa. Henkilökuvaus CV-kuvaa varten vaatii erilaisen vaatetuksen kuin suloinen perhekuvaus joulukorttia varten. Muutamia yleispäteviä ohjeita voi silti soveltaa useimpiin muotokuvauksiin.  

 

Vaalea vaate toimii henkilökuvassa

Valitse ensisijaisesti vaatteet, joissa tunnet olosi itsevarmaksi. On hyvä kuitenkin huomioida, että musta luo helposti kasvoille varjoja eikä heijasta valoa. Yleensä suosittelen, että muotokuvaukseen valitaan yläosaan (kasvojen ympärille) vaaleita tai kirkkaita taustasta hyvin erottuvia sävyjä. Valkoinen toimii luonnon omana reflektorina ja heijastaa valoa takaisin kasvoille. Kuosit voivat olla hienoja, mutta myös levottomia. Niiden suhteen sanoisin, että käytä harkiten. 

 

Älä pelkää vahvaa meikkiä

Jos meikkaat, voit huoletta meikata vahvemmin kuin tavallisesti. Peilissä voimakkaalta tuntuva meikki häviää valokuvassa ja näyttää luonnolliselta. Valokuvaajan on helppo käsitellä ihon pienet virheet piiloon jälkikäteen, mutta kulmien ja silmien meikkiin kannattaa panostaa. 

 

Kuvaaja auttaa sopivan vaatteen valinnassa

Ota mukaan vaihtovaatteita, jos olet varannut 1,5 tunnin kuvauksen. Kuvauksessa ehtii hyvin ottaa henkilökuvia useammalla eri vaatteella, jos siltä tuntuu. Kuvaaja voi myös auttaa valitsemaan sopivan vaatteen, jos olet epävarma. Vinkkejä kannattaa kysyä myös etukäteen. 

 

Valitse perhekuvaan yhteensopiva vaatetus

Jos kuvassa on useampi henkilö, kannattaa valita tyyliltään ja värimaailmaltaan yhteen sointuvat vaatteet. Tämä ei tarkoita, että kaikilla pitää olla sininen paita tai farkut jalassa. Voitte valita esimerkiksi yhden värin, joka toistuu kaikkien vaatteissa jollain tavalla. Vaihtoehtoisesti voitte valita toisiinsa hyvin sointuvat sävyt, esimerkiksi luonnonvaalean, beigen ja ruskean. 

 

Mitä kannattaa pukea valokuvaukseen kylmällä ilmalla?

Jos kuvataan ulkona kylmillä keleillä valinnanvaraa vaatetuksessa on usein vähemmän. Harvalla on montaa erilaista takkia, joista valita. Jos onkin, ne ovat yleensä kaikki mustia. Siksi aikuisille suositteleen muotokuvaan päälle ennemmin lämmintä villapaitaa ja kaulahuivia kuin takkia. Niiden pariksi mukaan kannattaa pakata kaikkein lämpimin kaapista löytyvä toppatakki, jossa voi lämmitellä kuvausten välissä. 

Lasten vaatteet valitaan Suomen kurakeleihin ennemmin käytännöllisyyden kuin ulkonäön perusteella. Lapsille suosittelen siistiä takkia toppahousujen kaveriksi, jos sellainen löytyy. Jos kaapista ei löydy kuin hiekkalaatikolla kylpeneitä haalareita, voi asusteilla tehdä siistimmän vaikutelman. Söpö pipo, lapaset ja kaulaliina kehystävät pienet kasvot mainiosti. 

 

Pue aina puhdasta päälle!

Viimeinen vinkki saattaa tuntua itsestään selvältä, mutta sitä se ei ole. Huolehdi siitä, että kuvausvaatteet ovat siistit ja silitetyt. Ulkovaatteista ja neuleista kannattaa poistaa eläinten karvat ja hiukset. Jos tarkoitus on ottaa myös kokovartalokuvia, kengät kannattaa pyyhkiä. 

Jos kuvauksissa on lapsia, kannattaa ottaa käsipyyhkeitä tai muita kosteita pyyhkeitä mukaan, jotta lapsilta saa pyyhittyä helposti pienet roiskeet kasvoilta ja vaatteista. Olen joskus editoinut kuvista pois räkää nenästä. Helpommin se olisi lähtenyt niistämällä. 

 

Lue vinkit siitä, kuinka onnistut muotokuvassa. 

Varaa valokuvaus